Den danske Pige – Lili Elbe
Boris Johnsons horoskop
18. maj 2020
David Bowies horoskop
20. maj 2020

Den danske Pige – Lili Elbe

lilie og Gerda - filmplakat 2
Så har jeg igen været i biografen og denne gang set filmen Den Danske Pige (Lili Elbe/Einar Wegener 1882 – 1931) om et ungt ægtepar – begge kunstmalere i 1920’ernes København.

Manden – Einar Wegener – opdagede, efter at have stået model som kvinde for sin kone, at han i virkeligheden var en kvinde.De flyttede noget efter til Paris for lettere at udleve transseksualitet.

Filmen viste, at Einar hverken var lesbisk eller bøsse, havde ikke seksuelle forhold til mænd eller kvinder – men var en kvinde i en mands krop.

Han opsøgte læger og psykiatere for at få større klarhed over sig selv og undgik – ved at flygte ud af et vindue – at blive spærret inde som skizofren med diagnosen personlighedsspaltning: m/k.
Einar og Gerda - kærlighedMåske er det en film om kærlighed – for hns kone Gerda var utrolig forstående og elskede stadig Einar eller Lili , som hn nu kaldte sig, lige højt og støttede hende hele vejen.
En tysk læge tilbød at foretage en kønsskifteoperation, skønt han ingen egentlige erfaringer havde. Den skulle ske i 2 etaper:
· De mandlige kønsorganer skulle fjernes.
· Når kræfterne var genvundet, skulle de kvindelige kønsorganer opereres ind, så Lili kunne blive gravid, for hun ville være en rigtig kvinde og føde børn.

I filmen gik den første operation godt. Men Lili, som Ejnar nu kaldte sig, ville nok alt for hurtigt have de kvindelige kønsorganer indopereret og døde af komplikationer.
Selv i dag 85 år efter kan et sådant indgreb vist næppe lade sig gøre.

På www.danmarkshistorien.dk kan man læse, at den danske kunstmaler Lili Elbe (oprindeligt Einar Wegener) 1882 – 1931Lili_Elbe_c1920 var den første person i verden, der fik foretaget en kønsskifteoperation. Komplikationer opstået i forbindelse med indgrebet endte dog med at koste hende livet. Billedet t.h. skulle være af Einar Wegener, 1902.

Gerda Wegener brugte fra ægteskabets start i 1904Einar klædt ud som kvinde hyppigt sin mand Einar som model for sine kvindeportrætter.
Den unge Einar følte sig godt tilpas i rollen som kvinde og begyndte herefter at optræde offentligt i kjoler og at præsentere sig under navnet Lili Elbe. Men selv i det frigjorte københavnske kunstnermiljø havde man svært ved at acceptere Lili Elbe og det særegne ægteskab, hvorfor parret i 1912 valgte at flytte permanent til Paris.

Men også her var livet svært for Lili Elbe, der følte sig utilpas i sin egen krop og led af søvnløshed og stærke selvmordstanker.
Parret opsøgte adskillige læger, der diagnosticerede Lili med hysteri eller homoseksualitet.
Lili_Elbe_1926I 1930 mødte parret en tysk læge, der overbeviste dem om , at Lili Elbe var en kvinde, fanget i en mands krop. Lili Elbe lod sig herefter indlægge på klinikken i begyndelsen af 1930, hvor hun gennemgik sin første indledende operation. Kort efter gennemgik hun yderligere to operationer.   Foto t.h: Lili Elbe, 1926.

Forøvrigt skulle lægen, som foretog indgrebet – iflg. altomhistorie.dk – under operationen, have fundet ”et par forkrøblede kvindelige kønskirtler, som ikke havde været i stand til at vokse og trives, fordi en gådefuld skæbne havde givet ham andre, mandlige kirtler.” Det kan altså tyde på at Einar/Lili var født som et sjældent tilfælde af hermafrodit, og at det var derfor, operationen og resultatet var så relativt vellykket.

Lili var i begyndelsen lykkelig for indgrebet og fik ændret navn og køn i kirkebogen. Efter et kort kurophold flyttede hun i begyndelsen af 1931 til København, men følte sig ensom og brændte efter fuldt ud at gennemføre transformationen til kvinde, så hun kunne blive i stand til at føde børn.
Lili var på det tidspunkt 49 år – dvs. udover den fødedygtige alder for almindelige kvinder, så at både læger og hun har som mål at føde børn, virker helt urealistisk.  Selv i dag – 85 år senere, er det vist stadig ikke muligt for kønsopererede at kunne føde børn.

I juni 1931 bliver hun genindlagt på klinikken i Dresden for at få indopereret en livmoder, men kom sig ikke over indgrebet og hendes krop begyndte at frastøde de nye organer. Hun døde heraf 13. september 1931, 48 år gammel.

Astro-psykologisk analyse
født i Vejle, 28.12. 1882 og døbt Ejnar Magnus Andreas Vegener i iflg udskrift af kirkebogen, opslag i landsarkivet viser fødselstidspunkt 28. december 1882 Kl. 00,30 – korrigeret til 00,21.

Lili Elbes horoskop

Med Solen i Stenbuk og Månen i Løven bruges energi til at organisere og iscenesætte sig selv for at få accept og anerkendelse. Behovet for at være elsket og værdsat har vi alle – med Månen i Løven er det den drivende kraft, som han først fik tilfredsstillet ved at blive anerkendt som kunstmaler. Oprindeligt var han uddannet som malersvend; men blev senere kunstmaler på Kunstakademiet, hvor han mødte sin kommende kone Gerda.

Venus er uaspekteret, hvilket kan udlægges som, at det kvindelige – det romantiske, det idealistiske og sansen for det æstetiske kan let tage overhånd og være dominerende i livet.
Venus hersker over Ascendant og 8. hus – intense følelser og transformation af såvel psyke og personlighedens udtryk.
Venus er også i Skyttens tegn – en kunstnerisk livsstil og store idealer forbundet med kærlighed og det kvindelige.

Solen i Stenbukken betyder en energi, som er ensbetydende med selvdisciplin, hårdt arbejde og store ambitioner.
Solen er sammen med Mars, Merkur og i oppostion til MC, dvs stor drift mod at formidle sig selv til den store offentlighed.
Merkur, hersker over 9. og 12. huse og opposition til MC – dvs. udland og igen store idealer skal kommunikeres – her via hans kunst og sig selv.
Mars er i opposition til Jupiter – igen idealer, som dog kan have en speciel farve, for Jupiter retrograd.
Jupiter er også kvadrat til Uranus – overdrivelse og forandring ved innovative og unikke idéer- de hersker over 3. og 5. hus – kommunikation og at udtrykke sig selv.

Med ingen planeter i vand er der behov for at forbinde sig med store idealistiske strukturer – her i form af idealer om det kvindelige.

Med de fleste ikke-retrograde planeter i østlige halvbue er der en tendens til en selvbeskyttende og defensiv holdning til livet – en lukkethed om sig selv, fordi man kan føle sig forkert. Opgaven er at selv opdage og lade andre opdage, hvad det er man prøver at skjule. Det må siges at være en livsopgave for Einar – at opdage, at der dybt i sit indre skjuler sig en kvindelighed, som vil manifesteres.

Med Saturn retrograde har han sandsynligvis ikke fået den støtte fra faren, som han have brug for. Moren har nok overtaget rollen som autoritet – men kan også have været været omklamrende og pylrende og har indpodet drømmene, de kunstneriske idealer og illusionerne i drengen. (Måne, Saturn og Neptun i hårde aspekter til Måneknuden).

Herskeren over MC er Månen, som er i kvadrat til Neptun og Saturn, begge i sekstil til MC.
Her har vi igen kunstneren og den idealistiske drømmer og med Neptun at ”noget er noget andet, end det synes at være”. Saturn giver substans til idealerne.

Konklusion
Her er mange træk , der sandsynliggør, at Einar Wegener kunne blive til Lili Elbe. Andre, som er født på samme sted og samme tidspunkt, kan have næsten samme horoskop og derfor samme psykologiske grundtræk. Men hos dem kommer de til udtryk på andre måder. Det afhænger af hvilken sjæl, der er inkarneret og det miljø, den som person vokser op i. Hvilke udfordringer man møder og hvordan, man møder dem, samt de konklusioner, man drager. Man kunne derfor ikke af horoskopet alene have konkluderet, at her har vi nok et transseksuelt menneske.

Om hans seksualitet kunne man sige.
Venus, herskeren over 8. hus – bl.a. skyggesider, seksualitet og transformation, er uaspekteret og derfor så fremhævet – at disse emner bliver vigtige i livet.
Hertil kommer, at herskeren Uranus over 5. hus, som bl.a. står for erotik er i kvadrat til Jupiter, hvilket kan udlægges som et forstørret fokus og den særlig idealisme (Jupiter er retrograd). Uranus er også ensbetydende med excentricitet og noget nyskabende, det kunne være på det seksuelle, når Pluto også er involveret – for den er i trigon til Uranus.
Som vi ser her, bliver den viden, vi har om Lili Elbe uvægerligt inddraget i tolkningen, som derved ikke forbliver helt objektivt.

Dynamisk
Den skelsættende begivenhed i hans liv har selvfølgelig være kønsskifteoperationen, som fandt sted 5. marts 1930 (http://www.altomhistorie.dk/artikler/lili-elbe/) og med fødselstidspunktet 00,21 var MC i kvadrat til Pluto – transformationens planet. Sa Saturn var i kvadrat til Asc og tr Saturn opp MC, Sa Mars kvadrat til Saturn, hersker over IC – flere aspekter til akserne, der peger i samme retning.
Lili Elbe var da 48 år – normalt ud over den fødedygtige alder for almindelige kvinder.

Næsten året efter 13. september 1931, da hun dør, er Sa Neptun er i opposition til Solen – ego-opløsning. Sa Månen er kvadrat til Solen, prog Måne konj Pluto – så store belastninger, at hans nu svage organisme ikke klarer det mere.

Ved en astrologisamtale bliver du klogere på
hvordan du kan udfolde dine iboende muligheder.

Translate »